Hétszáz millió forintból bővítette szociális szolgáltatásait a kistérség – TOP-6.6.2-15-SG1-2016-2017

Nyolc pályázaton több mint 700 millió forintot nyert a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére, fejlesztésére. Szegeden többek között bővítették az idősotthon főzőkonyháját, korszerűsítették a nappali ellátást, a Kaszás utcában pedig új épületbe költözhettek a nappali ellátásban részesülő idősek.

2016-ban hét, 2017. évben pedig egy pályázatot nyújtott be a Kistérség szociális alapszolgáltatások bővítésére, fejlesztésére. Ezekre a pályázatokra 2017. novemberében írták alá a támogatási szerződéseket.

Az egyik legnagyobb volumenű beruházás a Kálvária sugárúti idősek otthona főzőkonyhájának bővítése, felújítása és modern konyhatechnológiai eszközökkel történő felszerelése volt a Területfejlesztési Operatív Program keretében. Itt a már meglévő 650 adagos főzőkonyhát bővítették 1000 adagosra, hogy kiváltsák a külső szállítókat. Így a beruházás megvalósulását követően az Egyesített Szociális Intézmény nappali ellátó helyeinek nagy részét saját konyhájukról tudják kiszolgálni étellel.

Szegeden összesen hat helyen – az Alsókikötő soron, a Gáspár Zoltán, a Kereszttöltés, a Dáni János utcában, valamint a Kossuth Lajos sugárúton és a Bölcs utcában – található idősek nappali ellátó helyén végeztek felújításokat, korszerűsítéseket. Így többek között hőszigetelték az épületek homlokzatát, kicserélték a nyílászárókat, felújították a gépészetet és az elektromos hálózatot, festettek, kicserélték a padlóburkolatokat és akadálymentesítették az épületeket és a összes érintett helyen új bútorok vásárloltak

A Kálvária sugárúti beruházás megvalósítására és a hat telephely korszerűsítésére közbeszerzési eljárást kellett kiírni, ennek lefolytatása több mint fél évet vett igénybe, csak ezt követően kezdődhettek el a munkálatok.

A Vám téren található ingatlan, amely szintén az idősek nappali ellátását szolgálta, már nagyon leromlott állapotban volt. A felújítás gazdaságosan nem volt megoldható, ezért másik helyen kerülhetett sor egy teljesen új épület kivitelezésére. A kiviteli tervek elkészültek, az építkezés, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhetett el. Az épület ünnepélyes átadására 2021. nyarán került sor.

A Kaszás utcában lévő üres telekre tervezett modern épület, amely 20-30 idős embernek ad napközben kulturált elhelyezési és étkezési lehetőséget, egyszintes és 150 négyzetméteres. A beruházás a körzetben élő idős emberek mindennapjait teszi szebbé, kulturáltabbá.

Az Európai Unió és magyar állam támogatásával megvalósuló projektek összértéke 709 millió forint.