“Süti” (cookie) tájékoztató

1. Miről szól ez a tájékoztató?

Ahogyan minden weboldal, úgy a http://kisterseg-szegedi.hu is használ cookie-kat, magyarul „sütiket”, amikor Ön, mint érdeklődő ezen a weboldalon jár.

Mivel rendkívül fontosnak tartjuk, hogy – az Európai Parlament és Tanács 2016/679 sz. rendeletében (GDPR, 2016. április 27.), valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. magyarországi törvényben (Infotörvényben) foglalt szigorú rendelkezések alapján – Ön biztonságban tudja a weboldalunk használatával összefüggő személyes információit, illetve a jogszabályoknak megfelelően rendelkezhessen felettük, ebben a tájékoztatóban részletesen bemutatjuk, milyen cookie-kat (sütiket), milyen céllal, milyen feltételek mellett és mennyi ideig használ a weboldalunk, hogy Ön – amennyiben szeretné – korlátozni tudja ezek használatát.

  1. Mi az a süti (cookie)?

A cookie egy apró kódcsomag, amit a webszerver hoz létre, és az Ön böngészője segítségével elhelyez az Ön számítógépén vagy mobileszközén egy elkülönített könyvtárban, valamint a webszerveren.

A cookie-k fontos technikai-,  valamint statisztikai- és marketing célokat szolgálnak, személyek beazonosítására nem alkalmasak.

Ön teljes mértékben rendelkezhet felettük a következő módon:

  • Weboldalunkra belépve az oldal alján megjelenő figyelmeztető csíkon egyetlen kattintással engedélyezheti vagy megtilthatja, hogy a látogatása során weboldalunk sütit helyezzen a számítógépére vagy a mobil eszközére.
  • A saját böngészőjében törölheti a korábban odakerült sütiket, vagy beállíthatja, hogy a számítógépére, mobil eszközére a jövőben semmilyen weboldalról ne kerüljön süti.
  1. A cookie-k (sütik) fajtái és feladatai

a) Technikai okok miatt szükséges cookie-k

Nélkülük a weboldal nem működik, vagyis ezeket mindenképpen alkalmazni kell. Fajtái:

  • Felhasználó által rögzített adatokat tároló cookie-k („user-input cookies”)

Ezek olyan munkamenet-sütik, amelyek a felhasználó adatbevitelét biztosítják a webszerverrel történő üzenetváltások során. Munkamenet-azonosítóra (egy véletlenszerű ideiglenes azonosítószámra) épülnek, és legkésőbb a munkamenet végén, a böngészőprogramból való kilépéskor lejárnak, törlődnek.

Ezek a felhasználói tevékenységhez (pl. egy gombra való kattintáshoz vagy űrlap kitöltéséhez) kötődnek, ezért egyértelműen szükségesek a felhasználó által kifejezetten kért internetes szolgáltatáshoz (például az űrlap tartalmának továbbításához).

  • Hitelesítési cookie-k („authentication cookies”)

Ezek a sütik ahhoz szükségesek, hogy a regisztrált felhasználók (Polgármesterek Tanácsa tagjai, állandó meghívottai és közreműködői, valamint a weboldal adminisztrátorai) bejelentkezéskor azonosíthassák magukat a weboldalon, és beléphessenek a zárt körnek szóló dokumentumtárba, illetve az adminisztrációs felületre.

Amikor egy felhasználó bejelentkezik, kifejezetten hozzáférést kér a számára engedélyezett tartalom megtekintésére.

A sütiben tárolt hitelesítési kód hiányában a felhasználónak minden lekért oldalon meg kellene adnia a felhasználónevét és jelszavát. Ezért a hitelesítés lényeges részét képezi a beléptetést szolgáló süti.

  • Felhasználókhoz kötődő biztonsági cookie-k („user centric security cookies”)

Ezek a regisztrált felhasználók által jelszóval megtekinthető belső felületek biztonságának erősítését szolgálják. Szükségesek például az ugyanazon eszközről érkező, többször ismételt, sikertelen bejelentkezési kísérletek figyelésére és a rosszindulatú robottámadások kivédésére (úgy mint a Google reCaptcha segítségével végzett „Nem vagyok robot”-ellenőrzés, vagy más hasonló mechanizmusok, amelyek a bejelentkezési rendszer visszaélésekkel szembeni védelmét szolgálják).

A bejelentkezési sütik a böngészőprogramból történő kilépéskor lejárnak, a biztonsági sütik lejárati ideje azonban hosszabb, hogy elérhessék biztonsági céljukat.

  • Multimédia-lejátszó munkamenet-cookie-k („multimedia player session cookie”)

A multimédia-lejátszó munkamenet-sütiket a videó- vagy audiótartalom visszajátszásához szükséges technikai adatok – így a látogató által beállított képminőség, a hálózati kapcsolat sebessége és a pufferelési paraméterek – tárolására használja a weboldal.

Ezek a sütik lejárnak a munkamenet befejeződésekor (a böngészőprogramból történő kilépéskor).

Megjegyezzük azonban, hogy jelen weboldal egyelőre nem használ beágyazott videó- vagy audiótartalmakat, s ilyenek használata később sem lesz jellemző.

  • Terheléskiegyenlítő munkamenet-cookie-k („load balancing session cookies”)

A terheléskiegyenlítés lehetővé teszi, hogy egyetlen gép helyett sok számítógép között ossza fel a rendszer a webkiszolgálóra érkező kérések feldolgozását. Ennek irányítását a munkamenet során végig fenn kell tartani. A sütiben lévő információk kizárólagos célja a kommunikáció szerveroldali végpontjának (a számítógép-készletben lévő kiszolgálók egyikének) azonosítása.

  • Felhasználói felület testreszabását segítő munkamenet-cookie-k („user interface customization cookies”)

Ezeket arra használjuk, hogy a weboldalon tároljuk azokat a felhasználói preferenciákat, amelyek nem kapcsolódnak más állandó azonosítókhoz, így például felhasználónévhez (például a nyelvhasználatra vagy a tartalom megjelenítési formájára vonatkozó egyéni beállítást tároló sütik).

  • Közösségi tartalommegosztó cookie-k

Ezek teszik lehetővé, hogy a közösségi hálózat felhasználói megoszthassák ismerőseikkel az általuk kedvelt tartalmakat. Az ilyen sütik törlődnek, amikor a felhasználó kijelentkezik a közösségi hálózati platformról, illetve lezárja a böngészőt.

Megjegyezzük, hogy jelen weboldal nem kapcsolódik közösségi hálózathoz, de nem kizárt, hogy a látogatói egy-egy bejegyzést a saját közösségi oldalukon megosztanak ismerőseikkel.

b) Egyéb, nem feltétlenül szükséges cookie-k

Ezek nem tekinthetők feltétlenül szükségesnek a felhasználó által kért szolgáltatásokhoz, ezért külön jóváhagyás szükséges a használatukhoz.

  • Látogatáselemző analitikai eszközök

A weboldalak látogatottságát mérő statisztikai eszközök is – például a Google Analytics, Gemius forgalomszámláló stb. – alkalmaznak sütiket.

Weboldalunk látogatottságának mérésére a Google Analytics forgalomszámlálót használjuk, annak érdekében, hogy tudjuk, hányan keresik fel a weboldalunkat, illetve megismerjük azokat a keresési kulcsszavakat, amelyek a weboldalunkhoz vezetik az érdeklődőket.

Ezek a cookie-k (sütik) nem alkalmasak arra, hogy a látogatók személyét be lehessen azonosítani (segítségükkel leginkább a látogató által használt eszközök és a böngészők típusát, valamint adott eszközökről és adott böngészőkből megtekintett oldalak számát tudjuk nyomon követni).

  • Hirdetés, marketing

Ide tartoznak a külső műveleti cookie-k, amelyeket reklámtevékenység során használnak, beleértve a kulcsszókutatás, piacelemzés, termékjavítás és hibakeresés céljából használt sütiket. Ilyen típusú sütiket használ például a Google Ads (régebbi nevén Google AdWords) hirdetési rendszer.

Jelen weboldalunkon hirdetési célból sütiket nem használunk.

  1. Sütik és adatkezelés

Weboldalunk a fent felsorolt sütik közül jellemzően a működéséhez, a publikált információk elérésének biztosításához, a közérdekű tájékoztatáshoz, az információk weboldalon belüli kereséséhez szükséges technikai cookie-kat, valamint a látogatottság elemzéséhez szükséges forgalomstatisztikai sütiket használ.

Személyes adatokat (név, felhasználónév, jelszó, email cím) csak a Polgármesterek Tanácsa tagjainak, állandó meghívottainak és állandó közreműködőinek – mint regisztrált felhasználóknak – a testületi ülések zárt anyagához történő hozzáférés céljából tárolunk a webszerveren.

Külön megbízott munkatárs tárolja azoknak a nevét, email-címét, telefonszámát, akik a jelszóval védett közbeszerzési ajánlati felhívások valamelyikéhez hozzáférési lehetőséget (jelszót) kérnek. A jelszókérő űrlapon beküldött személyes adatok nem kerülnek mentésre a webszerveren, azokat a weboldal az SZKTT Koordinációs Központ illetékes munkatársának e-mail címére továbbítja.

A cookie-k használata révén a forgalomszámlálást végző Google Analytics rendszer automatikusan gyűjt statisztikai adatokat a látogatásokról, azok időtartamáról, az egyes oldalak megnyitásának gyakoriságáról. Ezeket a statisztikai adatokat a weboldal programja nem tudja összekapcsolni személyes adatokkal.

A cookie-k minden esetben az Ön böngészésre használt eszközére kerülnek, így Ön az, aki teljes mértékben rendelkezhet felettük.

A sütik engedélyezésére vagy tiltására két helyen nyílik lehetőség:

a) Weboldalunkon

Weboldalunkon az Ön által először megnyitott oldal alján megjelenítünk egy figyelmeztető sávot, ami tartalmaz egy cookie-használatot elfogadó- és egy tiltó gombot, valamint egy harmadikat, amire kattintva ez a részletes tájékoztató nyílik meg a sütikkel kapcsolatos tudnivalókról.

Kérjük, hogy első látogatása alkalmával a süti-használat engedélyezésével kapcsolatban kattintson az IGEN vagy a NEM feliratú gombra!

Döntését bármikor visszavonhatja, megváltoztathatja, a módosítást lehetővé tevő gomb állandóan jelen lesz valamennyi megtekintett oldal alján.

Az IGEN vagy a NEM gombra kattintása kizárólag a mi weboldalunk süti-használatának jóváhagyására vagy tiltására vonatkozik. Ha engedélyezi, a cookie 1 hónapig marad az Ön böngészőjében, illetve számítógépén, aztán törlődik onnan. Ha ezt követően ismét meglátogatja weboldalunkat, újra kérni fogja a weboldal a cookie-használat jóváhagyását.

b) Az Ön saját böngészőjében

A sütik globális – azaz minden weboldalra érvényes – tiltását Ön a saját böngészőjében tudja beállítani.

A lehetőség a böngésző „Beállítások” menüpontjában található. A különböző böngészők különböző mechanizmusokat alkalmaznak a meglévő cookie-k törlésére, vagy általános letiltására. A beállításokról tájékozódjon böngészőjének „Súgó” menüjében, vagy az alábbi linkeken – attól függően, hogy milyen böngészőt használ:

Chrome böngésző

Firefox böngésző

Internet Explorer böngésző

Safari böngésző

Edge böngésző

Ha letiltja a cookie-kat, a weboldalakat továbbra is tudja használni, de azok bizonyos részei és/vagy funkciói nem biztos, hogy megfelelően működnek a technikai cookie-k nélkül.

Adatkezelés időtartama

Bizonyos fajta cookie-k weboldalunk elhagyásakor automatikusan törlődnek. Vannak olyanok is, amelyeknek a lejárati ideje változó, de jellemzően addig vannak jelen az Ön eszközén, ameddig el nem távolítja.

A weboldal tulajdonosaként és üzemeltetőjeként nem vállalhatunk felelősséget az Ön számítógépéről törölt, de az internetes keresőprogramok (pl. a Google) szerverein a cookie-k révén korábban odakerült és bizonyos ideig őrzött adatokért. Ezek eltávolításáról a keresőoldal működtetője tud gondoskodni (bizonyos idő után a cookie-k automatikusan törlődnek).

Jogérvényesítési lehetőségek

Amennyiben a süti-használattal kapcsolatban kérdése, észrevétele, panasza van, kérjük jelezze email-ben vagy telefonon az Adatkezelő alábbi elérhetőségén!

Adatkezelő:

SZKTT Koordinációs Központ
Adatkezelésért felelős szervezeti egység vezetője: Dr. Dobó Katalin igazgató
Cím: 6720 Szeged, Széchényi tér 5. (II. em. 5-6.)
Telefon: 62 / 551-600  Fax: 62 / 551-608
Email: info(kukac)kisterseg-szegedi.hu

Amennyiben úgy érzi, a weboldalunk a sütikezeléssel megsértette személyes adatainak védelméhez fűződő jogait, kérheti a helyzet kivizsgálását, a kifogásolt gyakorlat megszüntetését.

Ha ez nem vezet eredményre, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) címzett bejelentéssel vizsgálatot kezdeményezhet arra hivatkozva, hogy személyes adatai kezelésével összefüggő jogsérelme keletkezett, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.

A NAIH elérhetősége:
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadásg Hatóság
Székhely: 1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C
Honlap: http://www.naih.hu

Személyes adatai kezelésével kapcsolatos jogainak súlyos megsértése, valamint tiltakozásának esetleges jogtalan elutasítása esetén bírósághoz fordulhat az adatkezelő ellen. A bíróság az ügyben soron kívül jár el, a per elbírálása a Törvényszék hatáskörébe tartozik.

Szeged, 2018. október 1.

SZKTT Koordinációs Központ