Pálmonostora

Postai irányítószám: 6112
Távhívó körzetszám: 76
Népesség: 1637 fő (2023. jan. 1.)
Polgármester: Cseszkó László György
Polgármesteri Hivatal címe: 6112 Pálmonostora, Posta utca 10.
Polgármesteri Hivatal telefonszáma: 76/593-604
Terület: 53,28 km²

 

Településismertető

Pálmonostora Bács-Kiskun vármegyében, Kiskunfélegyházától délkeletre fekvő, mezőgazdasági jellegű település. Megközelítési útvonala Kecskemét és Szeged felől az 5-ös főút, vagy az M5-ös autópálya. Belterületén a 4504-es út halad keresztül, ez köti össze az 5-ös főúttal, ellenkező irányban pedig Tömörkénnyel és Csanytelekkel.

A település az Árpád-korig vezethető vissza. Területén a 13. században monostor állt, ami a tatárjáráskor elpusztult. IV. Béla király már pusztaként adományozta el a területet néhány családnak. A török hódoltság után Monostor-puszta néven volt ismert a terület. 1830-ban kezdett újra benépesülni, főleg dohánykertészek telepedtek le. A dohánytermesztés emlékét a község címere is őrzi. Földterületeit a 19. század végén Pallavicini Sándor őrgróftól váltották meg a helyi részesművelők. A község 1900-ban vette fel a Pálmonostora nevet. 1910-ben 2805 lakosa volt, 2792 magyar és 2765 római katolikus.

A mai Pálmonostora vonzerejét a természeti környezet, a szépülő faluközpont és a hagyományőrző rendezvények adják. Környéke számos ritkaságnak számító természeti látnivalót kínál, mint például a természetvédelmi kiállítóházzal és tanösvénnyel is rendelkező Péteri-tavi madárrezervátum. Műemléképületek is idézik az elmúlt korokat, például az Orczy-kastély és a Bagi-féle szélmalom.

(Forrás: Polgármesteri Hivatal honlapja, Wikipédia, Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai)

 

Web

Honlap: https://palmonostora.hu/#

Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálmonostora

Látnivaló: https://www.knp.hu/hu/palmonostora-peteri-to-vocsok-tanosveny

 

Térkép

Pálmonostora (Google térkép)