Hétszáz millió forintból bővíti szociális szolgáltatásait a kistérség – TOP-6.6.2-15-SG1-2016-2017

Nyolc pályázaton több mint 700 millió forintot nyert a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére, fejlesztésére. Szegeden többek között bővítik az idősotthon főzőkonyháját, korszerűsítik a nappali ellátást, a Kaszás utcában pedig új épületbe költözhetnek majd a nappali ellátásban részesülő idősek.

2016-ban hét, 2017. évben pedig egy pályázatot nyújtott be a Kistérség szociális alapszolgáltatások bővítésére, fejlesztésére. Ezekre a pályázatokra 2017. novemberében írták alá a támogatási szerződéseket.

Az egyik legnagyobb volumenű beruházás a Kálvária sugárúti idősek otthona főzőkonyhájának bővítése, felújítása és modern konyhatechnológiai eszközökkel történő felszerelése lesz a Területfejlesztési Operatív Program keretében. Itt a már meglévő 650 adagos főzőkonyhát bővítik 1000 adagosra, hogy kiváltsák a külső szállítókat. Így a beruházás megvalósulását követően az Egyesített Szociális Intézmény összes nappali ellátó helyét saját konyhájukról tudják majd kiszolgálni étellel.

Szegeden összesen hat helyen – az Alsókikötő soron, a Gáspár Zoltán, a Kereszttöltés, a Dáni János utcában, valamint a Kossuth Lajos sugárúton és a Bölcs utcában – található idősek nappali ellátó helyén végeznek felújításokat, korszerűsítéseket. Így többek között hőszigetelik az épületek homlokzatát, kicserélik a nyílászárókat, felújítják a gépészetet és az elektromos hálózatot, festenek, kicserélik a padlóburkolatokat és akadálymentesítik az épületeket, de a legtöbb helyen új bútorok vásárlását is tervezik.

A Kálvária sugárúti beruházás megvalósítására és a hat telephely korszerűsítésére közbeszerzési eljárást kell kiírni, ennek lefolytatása több mint fél évet vesz igénybe, csak ezt követően kezdődhetnek el a munkálatok.

A Vám téren található ingatlan, amely szintén az idősek nappali ellátását szolgálja, már nagyon leromlott állapotban van. A felújítás gazdaságosan nem megoldható, ezért másik helyen kerülhet sor egy teljesen új épület kivitelezésére. A kiviteli tervek elkészültek, az építkezés, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhet el.

A Kaszás utcában lévő üres telekre tervezett modern épület, amely 20-30 idős embernek ad majd napközben kulturált elhelyezési és étkezési lehetőséget, egyszintes és 150 négyzetméteres lesz. A beruházás a körzetben élő idős emberek mindennapjait teheti majd szebbé, kulturáltabbá.

Az Európai Unió és magyar állam támogatásával megvalósuló projektek összértéke 709 millió forint.